Ricard Vila (Igualada, 1974) és dissenyador industrial per l’escola de disseny industrial i enginyeria Elisava. Va formar-se en diferents estudis de disseny, l’últim d’ells Lievore Altherr Molina, fins que funda Ricard Vila/Studio l’any 2.000, un estudi multidisciplinari de disseny industrial i consultoria a Igualada (Barcelona). Amb els anys es desenvolupen nous projectes, l’estudi creix i es vincula amb disciplines artístiques que obren la mirada a noves possibilitats i clients.
Actualment Ricard Vila/Studio compta amb un equip de dissenyadors, arquitectes i enginyers que desenvolupen projectes de diferents dimensions, nacionals i internacionals, que tenen com a referent el disseny en múltiples vessants.
Paral·lelament l’any 2009, amb cinc amics, funda l’empresa d’esdeveniments de retail Recstores SL, des d’on realitza projectes singulars de pop up stores per a marques de moda de prestigi. Actualment és corresposponsable d’espais efímers.
Ricard Vila ha estat col·laborador docent en el màster de Disseny i Desenvolupament de producte de l’escola Elisava de Barcelona.

Mostra de treballs amb impacte social:

Sg/1500: Màquina per planta de reciclatge que segons l’espectre del vidre a reciclar, el classifica cap a un recipient o cap a un altre.
Es tracta de dissenyar una màquina ja existent amb forma de contenidor quadrat i amb un volum de quasi el doble de tamany.
El repte va ser reduir la seva mida i facilitat el manteniment, i possibilitar el canvi de peces. Això va provocar reubicar i canviar per complet la disposició de l’equipament.
Projecte dissenyat conjuntament amb l’equip de enginyeria de Calaf industrial.

Acció climàtica

TKT, plotter amb tecnología HP molt simplificat, fins a un 60% menys de peces que els comuns. Fabricant igualadí.
Sistema de lampares MOOD per Simon.
És un disseny revolucionari, ja que la font de llum és dins de la paret, fet que possibilita una llum molt neta i, alhora, permet configurar diferents tipus de làmpades canviant les peces exteriors. Les diferents configuracions donen efectes de llum molt diferents. Aquest disseny que ha merescut diferents guardons internacionals com un IF World Design Award, un Red Dot Design Award i un Delta de Bronze 2020, premis que mai abans no ha guanyat cap dissenyador local.